Obraz za víc jak 2,5 miliardy korun

Václav Kocum malířského mistra prostě nezapře. A okolí to o něm dobře ví. Proto se na něho obrátil také muž jménem Honza (víc z pochopitelných důvodů ze jména neuvedl), aby mu namaloval perifráze obrazů norského malíře Edvarda Muncha.

Malíř Václav Kocum (vpravo) před svými Munchovými obrazy
A tento rok, kdy můžeme vzpomenout 70 let od úmrtí tohoto osobitého umělce, byl v Městském divadle v Jablonci nad Nisou na námět Václava Kocuma uspořádán komponovaný večer jako pocta norskému malíři, kde byly všechny vzniklé perifráze na Honzovu zakázku k vidění. Pan Honza se večera samozřejmě účastnil, dokonce vystoupil společně s malířem Václavem Kocumem na pódiu. Večer režíroval Milan Brož a vlastně sepsal i scénář a texty, které v pořadu spolu s Irenou Kaufmanovou přednesl obecenstvu. O hudební doprovody se postarali Lubomír Blafka s klavírem a Karel Jiroš s kytarou. Diváci měli na závěr možnost přijít na jeviště a prohlédnout si všechny vystavované obrazy pěkně zblízka. "Hezčí než od Muncha, že?" bylo slyšet z davu. Na jeviště se totiž přesunulo téměř celé hlediště. "Překvapilo mě, kolik lidí projevilo zájem!" řekl Václav Kocum.


Celkem pódium jabloneckého divadla zdobilo šest obrazů: Výkřik, který se mimochodem prodal na aukci v roce 2012 v přepočtu za neuvěřitelných 2 623 904 300 korun, Beznaděj, Úzkost, Večer na ulici Karla Johana, Noc v St. Cloud a Vampýr.

Fotografie z večera pořídil a dal laskavě k dispozici maršovický fotograf Jaroslav František Švásta.

(jo)

Výkřik v podání Václava Kocuma.
Perifráze slavného obrazu prodaného za 119 922 500 dolarů. 
Karel Jiroš doprovodil Výkřik a další depresivně laděné obrazy
zdařilým hudebním vystoupením. 

Více fotografií z komponovaného večera v jabloneckém divadle můžete zhlédnout zde



Žádné komentáře:

Okomentovat